Istoria Surorilor FCJ în România
Istoria Surorilor FCJ în România
Istoria Surorilor FCJ în România
După căderea zidului Berlinului mai multe congregaţii religioase, şi-au îndreptat atenţia către Europa de est pentru a explora posibilităţile de a sluji în aceste ţări. În luna ianuarie, 1994, în urma acestor cercetări, au fost trimise în România trei surori, două la Galaţi, şi una la Bucureşti.
Între anii 1992-1993, două surori au fost trimise în diferite ţări ale fostului bloc comunist, pentru a vedea cum ar putea congregaţia noastră să ajute bisericile locale. Prima țară care a fost vizitată de sr. Maeve și Imelda a fost România. Ele au sosit la București într-o zi de sâmbătă, iar a doua zi duminică, au mers la Liturghie într-o biserică catolică, nouă, Maica Îndurerată din Bucureștii Noi. Câteva zile mai târziu, verificând poşta, au găsit o scrisoare trimisă de o soră din Irlanda având o fotografie cu un tabernacol. Surorile FCJ din Irlanda trimiseseră acest tabernacol ca un răspuns apelului celor din Europa de Est cu privire la nevoia de obiecte bisericeşti. Această soră i-a scris sr. Maeve, sperând ca cele două surori, vor vedea întâmplător tabernacolul în călătoria lor spre Iugoslavia! Imelda a recunoscut imediat tabernacolul din fotografie cu cel pe care l-a văzut în biserica „Maica Îndurerată”, prima biserică pe care surorile au vizitat-o în România! Acesta a fost un moment extraordinar pentru ele și un semn real că Dumnezeu le aștepta deja să vină în România! Iată, Providența lui Dumnezeu!
În luna ianuarie, 1994, în urma acestor cercetări, au fost trimise în România trei surori: sr. Mary și sr. Imelda, la Galaţi, iar sr. Margaret la Bucureşti. Sora Margaret a răspuns invitaţiei arhiepiscopului Ioan Robu să predea limba engleză la Institutul Catolic „Sf. Tereza” pentru că era nevoie de un astfel de profesor acolo.
Surorile FCJ, au început să fie în slujba persoanelor din România oferind sprijin şi ajutor prin educație și cursuri de limba engleză copiilor şi studenţilor.
În Galați, surorile au lucrat în colaborare strânsă cu preoţii franciscani de la parohia Sf. Ioan Botezătorul, ajutând familiile în dificultate şi predând ore de catehism. La începuturi, o soră a oferit sprijin şi grijă copiilor de la un orfelinat de stat, iar cealaltă a lucrat la Universitatea din Galaţi predând ore de limba engleză.
Întrucât erau tinere care doreau să ni se alăture, în decembrie 1996 a fost stabilit la Bucureşti, primul Noviciat. De-a lungul timpului unele tinere au rămas în cadrul congregaţiei, altele au plecat. Recunoscătoare lui Dumnezeu, două surori românce au făcut primele voturi în Societatea noastră în 2008, iar în 2017 acestea au făcut voturile pe viaţă.
Până în 2003, surorile din București au oferit cazare studenților în apartamentele lor. Ele au predat limba engleză la școlile catolice de-aici: liceu, școala postliceală și facultate. De asemenea, au coloborat cu Centrul Iezuiților pentru Refugiați Pedro Arrupe unde pentru un număr de ani, Maeve FCJ, a sprijinit construirea centrului pentru refugiați împreună cu pr. Luc Duquenne SJ.
Oferind cateheză în parohie, sprijin persoanelor în vârstă și familiilor în dificultate, predând limba engleză, lucrând cu copiii din familii dezorganizate, cât și facilitând cursul Integrarea Vieţii şi a Credinţei pentru mai multe grupuri de tineri, de Craighead Institute din Glasgow, Scoţia, între 2009-2012, surorile au trăit prin aceste oportunităţi, carisma de însoțitoare prin iubire, compasiune și încredere.
Începând cu 2005, comunitatea noastră împreună cu alte congregaţii a fost implicată în lupta contra traficului de fiinţe umane, întrucât multe victime provin din România, şi a lucrat mai ales pentru conştientizarea acestui pericol.
În decursul timpului, deoarece un număr de persoane se simţeau atrase de spiritualitatea noastră FCJ ca Însoţitori în Misiune, împărtăşind carisma Mariei Madeleine şi alegând să o trăiască, ni s-au alăturat să colaboreze cu noi în diverse circumstanţe. Primul angajament a fost făcut de primul grup la Galaţi în 2010. Apoi s-a format un al doilea grup la Galaţi şi unul la Bucureşti.
În 2020, activitatea noastră continuă prin animarea catehezelor în parohie, sprijinul persoanelor în vârstă şi a familiilor în dificultate, predarea limbii engleze, îndrumare spirituală, consiliere psihologică, educaţie în şcoală, formare umană şi spirituală pentru diferite grupuri locale/internaţionale, sprijinirea persoanelor exploatate.
În ianuarie 2024 am avut bucuria de a-i invita pe prietenii noștri și însoțitorii în misiune la Bucureşti şi Galați pentru a sărbători și a mulțumi pentru cei treizeci de ani de prezență şi slujire FCJ în România. Citiți mai mult despre celebrare aici.
Prin viaţa lor de fiecare zi surorile dau mărturie despre carisma de a fi însoţitoare cu Isus şi cu ceilalţi.